FAQ

Vragen over het Onderhouden en Behandelen van inox (6)

Vuil, verf of graffiti kan verwijderd worden door schuren. Gebruik daarvoor echter nooit staalwol of schuurpapier die met ijzer in contact is gekomen. Voor de juiste producten kunt u ons steeds contacteren.

Nee. Een elektrolytisch gepolijst oppervlak is schoner en passiever dan bij mechanisch polijsten. Daarbij komt dat er bij mechanisch polijsten microscopische verontreinigingen en ijzerslijpsel in het oppervlak worden gewreven. Daardoor is de elektrolytisch gepolijst inox beter bestand tegen vuil.

RVS is onderhoudsarm. Binnenconstructies regelmatig met een zachtige, vochtige doek reinigen is voldoende. Voor buitenconstructies raden we aan om regelmatig te reinigen met een zachte doek, water en zeep. Indien gewenst kunt u uw buitenconstructie kuisen met de hogedrukreiniger om hardnekkig vuil af te spoelen. Elektrolytisch gepolijst inox vergt het minste onderhoud.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan roestvrij staal toch roesten. Een correctere benaming is roestvast staal.

Wanneer de omstandigheden hardnekkig genoeg zijn (chloor, zouten, scheikundige producten …) kan er roestvorming plaatsvinden. Dit gebeurt vooral bij beschadiging van de oxidatielaag of door het innestelen van andere metalen in het oppervlak of wanneer vuil zich concentreert in kieren en spleten. Ook condensdruppels (zure regen) kunnen voor roest zorgen op lange termijn. Daarom is het aan te raden om regelmatig buitenbalustrades met een vochtige doek af te wassen.

Een ander gevaar is vliegroest: vervuiling aan het oppervlakte door ijzerstof (afkomstig van bv. treinsporen).

Bij het elektrolytisch polijsten, hangen de behandelde onderdelen in een anodisch elektrolytbad. Onder invloed van elektrische stroom en chemicaliën lossen onzuiverheden en ijzer op. Hierdoor wordt het percentage chroom en nikkel aan de oppervlakte sterk verhoogd, wat een sterk verbeterde corrosiebestendigheid tot gevolg heeft.

Bij chromeren wordt een chroomlaag op het materiaal gelegd, wat voor een koude glas zorgt. Bij het elektrolytisch polijsten blijft het materiaal zichtbaar en er vormt zich een warme glanslaag.